JIU-JITSU

HOME > LESAANBOD > JIU-JITSU

Wat is jiu-jitsu?

Jiu-Jitsu (spreek uit als: jioe-jitsoe) is een van origine Japanse zelfverdedigingskunst. De letterlijke vertaling is “zachte kunst” of nog beter als “soepele techniek”. Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De kunst waarin kracht geen hoofdrol speelt.

Jiujitsu is een moderne zeer technische zelfverdedigingskunst/ vechtkunst, die in zich elementen verenigt van meerdere vechtsporten en zelfverdedigingssystemen en die deze elementen integreert en verder ontwikkelt. Jiu-jitsu is een voortdurend veranderend systeem; het past zich aan aan de actuele werkelijkheid met betrekking tot geweldspreventie, zelfverdediging en vechtsport.

Vaardigheden

Het Jiu-Jitsu kent een breed scala aan vaardigheden. Het bevat technieken om te bevrijden en te weren, in de tegenaanval kan gebruik worden gemaakt van schoppen, slaan, stoten, werpen, wurgen en klemmen. Tegenstander kunnen naar keuze worden gecontroleerd of uitgeschakeld. Hoewel Jiu-Jitsu het ongewapend gevecht benadrukt, kent het ook vaardigheden in het gebruik van kleine wapens zoals messen en gelegenheidswapens als een stok.

Jiu-jitsu heeft voor elke aanval een passende afweer, van lichaamstaal via zachte dwang tot aan effectieve zelfverdediging met, in een escalerende situatie, de nodige hardheid.

Wederzijds respect, discipline en hoffelijkheid...

…vormen de basis van de omgangsvormen bij de beoefening van jiu-jitsu. Deze omgangsvormen worden door de etiquette binnen jiujitsu gesymboliseerd. Deze omgangsvormen hebben niet alleen een uiterlijke vorm, maar weerspiegelen ook een innerlijke houding en daarmee uiteindelijk een weg naar innerlijke rust en evenwicht.

Ten behoeve van een veilige beoefening worden technieken niet ‘full contact’ doorgezet en de effecten ervan deels gesimuleerd. Als voorbeeld: de jiujitsuka geeft tijdens de training zijn of haar trainingspartner niet voluit een knie in het kruis; de partner suggereert in plaats daarvan het effect door dubbel te slaan, waardoor de rest van de techniek kan worden uitgevoerd.

Jiujitsu omvat een groot scala aan bewegingsvormen en basisvaardigheden. Bijvoorbeeld: houding en verplaatsen, valtechnieken, het toepassen van drukpunten en vaardigheden op de grond zoals keren, kantelen, passeren en houdgrepen.

Jiu-jitsu