JUDO

HOME > LESAANBOD > JUDO

Wat is judo?

Judo is een van origine Japanse zelfverdedigingssport en bedacht door Jigoro Kano (1860 – 1938). Hij was dol op sport, maar was klein van stuk en besloot daarom Jiu-Jitsu te studeren. Hij kwam erachter dat de scholen goede technieken hadden, maar hij miste een stuk ethiek. Daarom bedacht hij een andere manier en noemde het Judo. Hij voegde enkele nieuwe technieken toe en liet het trappen en stoten weg.

De letterlijke vertaling van Judo is “zachte weg”; de zachte weg die leidt naar harmonie tussen geest en lichaam. Judo is een sportspel van aanval en verdediging tussen twee personen. De aanvaller verstoort de balans van de verdediger om hem te werpen, terwijl de verdediger zijn balans wil behouden. Dit spel is dynamisch en de rol van aanvaller en verdediger wisselt continu.

Judo is, naast jiu-jutsu en aikido, één van de officiële onderdelen bij Judo Bond Nederland (JBN).

Twee basisprincipes

Judo is gebaseerd op de volgende twee basisprincipes:

1. Seiryoku-zenyo
“Maximale doeltreffendheid met een minimum aan inspanning.”
Met dit principe wilde Kano duidelijk maken dat een judoka gebruik moet maken van de kracht van de tegenstander en die in eigen voordeel moet aanwenden.

2. Jita-kyoei
“Algemene voorspoed voor de hele wereld.”
Judoka’s dienen respect te hebben voor zichzelf en voor anderen. Het beoefenen van Judo gaat niet zonder samenwerken. Deze opvatting van samenwerkend leren geldt ook in andere gebieden van het leven. Verder zijn gedisciplineerd handelen, respect en beheersing tonen in alle omstandigheden voorbeelden die men in Judo kan oefenen en als levenswijze buiten de mat toe kan passen.

Er wordt lesgegeven aan de hand van de acht kernwaarden van Judo

De acht kernwaarden van Judo

De IJF (International Judo Federation) maakt onderscheid in acht kernwaarden van Judo, ook wel bekend als de morele code:

Beleefdheid is een sociale vaardigheid die de omgang met andere mensen vergemakkelijkt. Beleefdheid houdt in dat je met je houding en etiquette respect toont voor de ander.

Moed is de bereidheid om een confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan. 

Oprechtheid is het vermogen om contact te maken met anderen en daarbij geen andere bedoelingen te hebben dan dat je in eerste instantie laat zien.

Bescheidenheid is een gedragskenmerk waarbij iemand zichzelf voorstelt als klein en nederig, zonder veel verdienste.

Eer is het persoonlijke/maatschappelijke aanzien dat men heeft en gekoppeld aan het morele bestaan van mensen.

Respect houdt in dat men aanzien, eerbied of waardering heeft voor iets of iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. 

Vriendschap is een relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij mensen meer van elkaar aanvaarden dan in andere relaties. 

Zelfbeheersing wil zeggen dat je in sterk emotionele situaties in staat bent met je eigen emoties om te gaan; je hebt controle over je eigen gedrag, je slaagt erin je wensen, behoeften en driften in de hand te houden en je weet escalaties te voorkomen.

Judo