NIEUWS

HOME > NIEUWS

Jaaroverzicht S.V. Nippon 2023

2023 is voor S.V. Nippon Waubach in meerdere opzichten een geweldig jaar geweest. In januari werd de Activiteiten Commissie opgericht. Deze heeft deze tot doel om leuke activiteiten te organiseren. De AC hoefde niet rustig op gang te komen, want in februari hebben zij de actie georganiseerd waarbij alle judoka’s hun eigen carnavalsmasker konden versieren.

Maart begon met Fred Pijls die zijn internationale scheidsrechterlicentie voor het Nage-no-Kata behaalde op zaterdag 4 maart. Hiervoor heeft hij theoretisch en praktisch examen moeten afleggen en hiermee mag hij op alle officiële Kata-toernooien van de Europese Judo Federatie actief zijn als arbiter. Op zondag 5 maart hebben Kyle Smeets en Niels Peters meegedaan aan het Kata-toernooi Marcel Clause en zijn vijfde van de 12 in hun poule geworden. Op zondag 12 maart vond de Algemene Ledenvergadering plaats en deze was in twee opzichten uitzonderlijk: ten eerste omdat de opkomst nog nooit zo hoog was en ten tweede omdat er een wisseling van de wacht plaatsvond binnen het bestuur. Sander Starmans is verkozen tot nieuwe Secretaris van de vereniging. Hij heeft van meet af aan zijn nieuwe rol met verve vervuld. Op zondag 19 maart vonden de clubkampioenschappen plaats. Roy Duijkers heeft wederom zijn best gedaan voor het maken van een goede poule-indeling en de judoka’s hebben hard gejudood voor het winnen van een felbegeerde beker. Tijdens de clubkampioenschappen worden alle jubilarissen gehuldigd. Dit jaar waren dat: Rik Snijders (12,5 jaar lid), Wessel Giesen (12,5 jaar lid) en Jeffrey Hanssen (25 jaar lid). Op zaterdag 25 maart hebben Kyle en Niels meegedaan aan het Kata-Toernooi Louvain-La-Neuve (Italië) en zijn zij vierde van de zeven geworden.

April begon met Kyle en Niels die op zondag 2 april op de Nederlandse Kata-wedstrijden in Zoetermeer een tweede plek in de finale bereikten. Op zaterdag 15 april deden ze mee in Laon (Frankrijk) en eindigden ze in de finale als vijfde. Bij de ALV in maart is besloten om een jeugdgroep op te richten voor jiu-jitsu. De groep traint één keer per week op dinsdag en is vanwege de tomeloze inzet van Roy en Sander direct een succes. De eerste training was op dinsdag 4 april. De groep zou uiteindelijk uitgroeien naar een stabiele groep waarin aan het eind van het jaar 14 jiu-jitsuka’s trainen. Helaas was er ook minder nieuws; onze penningmeester Paul Lancee was gedwongen om een contributieverhoging door te voeren. Verder werd de clubkleding geïntroduceerd en kon je een hoodie bestellen. Behalve dat de hoodies super gaaf zijn, was dit een goede manier om de vereniging te sponsoren en extra inkomsten te genereren. April eindigde met het goede nieuws dat Kyle en Niels in juni Nederland mochten vertegenwoordigen op het EK Kata in Pdcetrtek (Slovenië).

Mei was betrekkelijk rustig: op zaterdag 27 mei vond het eerste judotrainersoverleg plaats. Hierbij spreken de trainers de judo-inhoudelijke en organisatorische aspecten van het training geven door. Hierdoor worden de verschillende leeftijdsgroepen waaraan training wordt gegeven (beter) op elkaar afgestemd. Verder waarborgen deze overleggen de kwaliteit van de judotrainingen. Alle groepen worden doorgelicht: van de jeugd tot aan de senioren.

Halverwege juni hebben Kyle en Niels vriend en vijand verrast door op het EK-kata, op maandag 12 en dinsdag 13 juni, een tweede plaats te bemachtigen in de finale. Op zondag 18 juni vonden de danexamens plaats in Roermond. Rik Snijders is geslaagd voor zijn tweede dan en Robin Mommertz en Danée Janssens zijn geslaagd voor hun eerste dan. Ook een compliment voor de judoka’s die hierbij uke waren: respectievelijk Sem van Horssen, Thijs Mevissen en Kyle.

Juli begon met de kyu-examens binnen onze eigen vereniging op zaterdag 1 en zondag 2 juli. De leden hebben een mooi examen afgelegd, mede doordat de trainers hen goed hadden voorbereid. Verder waren op zondag 2 juli de danexamens jiu-jitsu in Echt. Hierbij is Sander geslaagd voor zijn derde dan. Het weekend van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli is het pronkstuk van 2023, omdat toen voor het eerst sinds 24 jaar het judokamp werd georganiseerd. De Activiteiten Commissie heeft zichzelf overtroffen, want het was een zeer geslaagd weekend in de Heikop op de Brunssumerheide. De organisatie liep gesmeerd met hele leuke activiteiten en zonder vervelende incidenten.

In de zomervakantie heeft het plafond van de toeschouwersruimte van de dojo een upgrade gekregen. Eind augustus startte het nieuwe seizoen met waanzinnig nieuws: Kyle en Niels mochten Nederland vertegenwoordigen op het WK-Kata in Abu Dhabi. Zij bekostigen het reizen dat deelname met zich meebrengt zelf. Zodoende stond september in het tekenen van sponsoring, aangezien zij zelf een actie met gelukspoppetjes hebben opgezet. Verder is het leuk als nieuwe leden zich aanmelden, maar minstens net zo leuk als oude leden terugkeren: september was ook de maand waarin we Nicole van Loo en Andreas Bilo mochten verwelkomen; zij hebben ongeveer 20 jaar geleden de zwarte band gehaald en zijn daarna gestopt. Gelukkig hebben zij besloten om het trainen bij ons weer op te pakken.

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober hebben Kyle en Niels respectievelijk deelgenomen aan de German Kata Open in Düsseldorf en aan de Hainaut Cup in België. Op zaterdag zijn ze tweede geworden en op zondag vierde. Op zaterdag 14 oktober was er een masterclass Katame-no-Kata verzorgd door de broeders Gilon. Zij zijn meervoudig Europees kampioen. Dit was een geschenk aan Kyle en Niels van Fred en Hugo Lumens voor hun prestatie op het EK-kata. Aan deze masterclass hebben o.a. Fred, Hugo (judokai Born), Roy en Rik Reijnders deelgenomen. Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober waren de WK-kata in Abu Dhabi. Kyle en Niels debuteerden en werden achtste in de voorrondes.

In november heeft Paul Lancee bij het bestuur aangegeven dat hij, na 43 (!) jaar, afstand doet van zijn rol als penningmeester na de Algemene Ledenvergadering op zondag 24 maart 2024. Op zaterdag 25 november was het tweede judotrainersoverleg. Hierbij werd o.a. bekend dat Eric Boon vanaf januari 2024 Jan zal ondersteunen bij de gecombineerde training aan de D- en E-groep op woensdagavond. Eind november heeft de Activiteiten Commissie een leuke sinterklaasactie georganiseerd voor de J-groep.

Op 9 en 10 december hebben de leden kyu-examen afgelegd. Deze kyu-examens waren het debuut van de C-groep. Unicum hierbij is dat Andreas Bilo één band oversloeg: hij had de witte band en behaalde de oranje band. De Activiteiten Commissie heeft leuke kerstdecoraties aangebracht in het gedeelte waar de toeschouwers zitten.
Op zondag 17 december vonden de danexamens plaats in Roermond. Jennifer Claessen, Denise van Loon en Leo Pennartz zijn geslaagd voor hun eerste dan. Ook een compliment aan de judoka’s die hierbij uke waren: respectievelijk: Remko Bach, Kyle en Tom Schiefer. Tot slot volgde de uitsmijter van het jaar op vrijdag 22 december met de avond Weerwolven in de dojo, georganiseerd door de AC.

Dit was het laatste inhoudelijke nieuwsitem van dit jaar dat op de website verschijnt. We willen de gelegenheid gebruiken om alle bestuursleden, trainers, leden en ouders te bedanken voor hun betrokkenheid bij onze vereniging: alleen samen lukt het om de geweldige vereniging te vormen die we hebben en dat stemt ons dankbaar. We kijken reikhalzend uit naar wat 2024 voor ons te bieden heeft, zowel op het vlak van (technisch) judo als van de verenigingsactiviteiten. Voor nu willen we iedereen een Gelukkig Nieuwjaar toewensen. Tot volgend jaar!

Jaaroverzicht S.V. Nippon 2023