Roy Duijkers geslaagd voor vierde dan judo!

Afgelopen zondag 20 november 2022 is Roy Duijkers (met als judopartner Rik Reijnders) geslaagd voor de vierde dan judo. Daar waar deze plaatsvonden in Wijk bij Duurstede en Roy en Rik zich al om 9:30 moesten melden, besloten zij op zaterdag al te vertrekken en in de buurt te overnachten. Zo kreeg het examen het cachet van een weekendje weg.

Het examen bestond uit twee delen: één gedeelte waarbij de kata’s gedemonstreerd moesten worden en een ander gedeelte waarbij het staande werk (tachi-waza) en het grondwerk (ne-waza) geëxamineerd werd. BIj de kata’s liet Roy vier kata’s zien: Nage-no-Kata, Katame-no-Kata, Kime-no-Kata en Go-no-sen. Het Nage-no-Kata is een van de twee Randori-no-Kata’s en is bedoeld als illustratie van de verschillende concepten van nage-waza die in het judo bestaan. Het Katame-no-Kata is het kata van de controle. Het Kime-no-Kata (ook wel bekend als het kata van het ware gevecht of Shinken-Shobu-no-Kata) is een kata waarbij zelfverdedigingstechnieken worden gedemonstreerd. Het Go-no-sen is het kata waarbij twaalf overnames worden gedemonstreerd.

De kata-demonstraties van Roy waren uitstekend. Na het eerste gedeelte kreeg Roy de tussentijdse (positieve) uitslag te horen. Toen heeft hij het niet door de vingers laten glippen en besloten het maximale eruit te halen bij het tweede gedeelte van het examen. Bij het tweede gedeelte van het examen was Edgar Kruyning de voorzitter van de examencommissie. Hij vroeg Roy het hemd van het lijf en had een ontzettend prettige manier van examineren. Roy heeft op schitterende wijze laten zien wat hij in z’n mars had. Na een kort overleg van de commissie kwam het verlossende woord: Roy was geslaagd voor de vierde dan. Toen Roy wist dat hij geslaagd was, is zijn glimlach die dag niet meer verdwenen.

Roy en Rik hebben in het najaar van 2019 de afspraken gemaakt om samen te trainen voor de vierde dan. Gedurende de lockdowns als gevolg van de Coronapandemie konden zij niet trainen, dus effectief hebben de voorbereidingen voor dit examen twee jaar geduurd.

Een woord van dank gaat richting Kyle Smeets en Niels Peters; zonder hun tips, aanwijzingen en constructieve feedback met betrekking tot het Katame-no-Kata, was dat onderdeel van het examen nooit zo goed uit de verf gekomen. Tot slot nog een woord van dank richting Fred Pijls voor de algehele begeleiding.

Roy, namens alle (andere) trainers, bestuur en de leden van S.V. Nippon: van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!